Chefmarket

SALÁTA

Tavaszra hangolva!

Fűszerezd meg salátáidat! Vásárolj április hónapban a saláta alapanyagok közül, és gyarapítsd Chef Club egyenleged, hiszen most minden vásárlásod után dupla pont jár!*

*Az ajánlat 2019. ápr.01-30. között az oldalon található termékek vásárlása esetén érvényes. A pontszámítás és jóváírás határideje: 2019. máj. 15. A változtatás jogát fenntartjuk!

 Nem is gondolnád, hogy az emberek már az első piramisok megépülésének idején fogyasztottak salátát. Ebből az időből maradtak fent különböző beszámolók, melyekből egyértelműen kiderül, hogy az építkezéseken dolgozó munkások az egészséges táplálkozás jegyében sokszor fogyasztottak bizonyos salátanövényeket. A „saláta történelmében” hatalmas áttörésnek számított a majonéz felfedezése.


Az amerikaiak például igazi mesterei a salátakészítésnek. Egyrészt fantasztikus kísérője lehet a híres steaknek, de hús nélkül is előszeretettel fogyasztják a legkülönbözőbb alapanyagokból előállítva. Egy hússal, hallal, friss zöldségekkel, magokkal tarkított saláta tökéletesen megfelel egy könnyű nyári ebédnek vagy vacsorának is. Franciaországban például előszeretettel fogyasztanak salátákat mind az étkezés elején, a főfogás után és a sajt előtt. Európa egész területén mondhatni szokássá vált az, hogy az étkezést egy könnyű salátával kezdik, mely étvágygerjesztőként szolgál a következő fogások előtt.


Az összes saláta közül, talán a leghíresebb a Caesar saláta. Ha egy valami biztos, akkor az az, hogy a híres római uralkodó, Julius Caesar sosem tudta megkóstolni ezt a fantasztikus ételt, ugyanis a saláta feltalálója egy bizonyos Caesar Cardini. Éttermét Tijuana városban nyitotta meg, Mexikóban, ezzel is elkerülve az ekkor hatályos szesztilalom kötöttségeit. Cardini lánya szerint az 1920-as években egy nagyobb csapat tért be az étterembe, és mivel ekkora tömeg ellátására nem volt a konyha felkészülve, kénytelenek voltak valamit rögtönözni. Caesar fogta az összes alapanyagot, amit a konyhában talált, kipakolta azokat a vendégek asztalánál, és ott helyben elkészítette nekik a Caesar salátát. Mondanunk sem kell, hatalmas volt a siker, bár a séfek körében a mai napig vita tárgyát képzi, hogy a saláta alapvető összetevője volt-e a szardella. Akárhogy is szóljon a recept, ez a saláta szardellával és szardella nélkül is megállja a helyét!