Barion Pixel
Chefmarket

A világ legjobb prosecco-ja nálunk kapható!

A neves Wine Enthusiast értékelése alapján.

 93 pontjával a szerkesztők ajánlását is elnyerte 

 BEST OF YEAR 2021 

 

Szőlőfajták: Glera 90%; Pinot Nero 10%

Termelési terület: A szőlőültetvények a régi családi birtokon,
a Tenuta Civranettán helyezkednek el, a
velencei korallok közelében, Veneto régióban

Termőföld: “Caranto”, ami pleistocén eredű

Alkohol fok: 11%

Színű: Világosrózsaszín gyümölcsösség egy
csipetnyi golden almával és fehér virágokkal,
rózsával, vörös bogyókkal és eperrel

Íz: Gyümölcsös, illatos és ízletes, kellemes és
elegáns érzés a szájban, közvetlen és tiszta
ízélménnyel, hosszú utóízzel

Ízpárosítási javaslatok: Frissességével és gyümölcsösségével ez egy
ideális aperitiv bor, jól párosítható
kagylófélékkel, illetve nyers vagy sült hallal.
Könnyű sajtokhoz és fehér húsokhoz szintén 

 Tudj meg mindent a rozé Prosecco-k világáról és a világ legjobb Prosecco-járól! 

Minden évben óriási várakozás előzi meg a Wine Enthusiast bor- és pezsgő értékelését, ami képbe helyezi a borszerető közönséget az előző év legjobb tételeivel kapcsolatban. Amerika egyik legnagyobb borászati szaklapjaként igazi befolyásuk van a nemzetközi trendekre. Óriási hír, hogy a nálunk kapható Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC kapta kategóriájában a legtöbb pontot (93) és ezzel elnyerte a szerkesztők külön ajánlását is. Ismerkedjünk meg ennek kapcsán a Prosecco-k világával és ezzel a csodás, rózsaszín tétellel!

 Egy kis Prosecco-történelem: 

A Prosecco névhasználat - hasonlóan a franciák kedvenc Champagne-jához – a szőlő termőterületének meghatározottságából adódik.

Prosecco-t észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítanak elő. Ezek a területek összesen 13 000 hektárt tesznek ki, amelyből 5200 hektár a magasabb minőségű terület.

Egészen 2009 -ig Prosecco -nak nevezték magát a szőlőfajtát is, amelyből fehér Prosecco -t készítettek. Ez azt jelentette, hogy olyan pezsgőket is Prosecco név alatt forgalmaztak, amelyek nem a Prosecco DOC övezetben termesztett szőlőből készültek. ezért az eredetiség megőrzésének érdekében a szőlőfajtát Glera névre keresztelték át.

2019 és 2021 nagy változást hozott a Prosecco-k világában: a hivatalos konzorcium - a DOC Prosecco - korábban kimondta, hogy a Prosecco tisztán fehér, de 2019 májusában a bizottság végül úgy döntött, hogy 2021 -től jóváhagyják a rozé változatot. Habár Észak-Olaszországban már régóta gyártanak rózsaszín pezsgőt, ezt azonban nem volt szabad Prosecco -nak nevezni még akkor sem, ha a Prosecco számára kijelölt területről érkezett. Ezt a helyzetet rendezte a bizottság és 2021-től megnyitotta az utat a rozé Prosecco-k világhódítása előtt.

Természetesen a szigorú szabályok a minőség megőrzése miatt itt is alkalmazandók, sőt! A fehér Prosecco-hoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetőek Proseccco-nak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük. Fontos szabály továbbá, hogy egy rozé Prosecco-nak legalább 85 százalék Glera és legalább 10 százalék Pinot Noir szőlőt kell tartalmaznia. A vörös szőlő hozzáadása az italhoz elsősorban az illatában mutatkozik meg, ami azonnal felfedi a vörös szőlő sokféleségét: az eper és a málna finom illatát kölcsönzi a kortynak.

A neves Wine Enthusiast amerikai bor szaklap a 2021-es év legjobb Proseccojának választotta az Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC-ot, ami 93 megszerzett pontjával elnyerte a szerkesztők külön ajánlását is. Az Azienda Fidora birtok sikertörténete nem itt kezdődött, hanem sokkal régebbre nyúlik vissza.

 Azienda Fidora, Veneto, Olaszország 

1974-ben Guido Fidora úgy döntött, hogy a családi szőlőbirtokot biogazdálkodássá alakítja át. Abban az időben az ökológiai termelés egyáltalán nem volt divat, sőt akkor már kb. egy évszázada népszerűsítették a vegyszerekkel történő növénytermesztést. Akkor úgy tűnt, hogy mindenki elfelejtette a múltbéli, ezer éves tapasztalatokat. Nem voltak könyvek, kutatások, tanárok, akik megmondták volna, hogyan lehet növényeket termeszteni vegyszerek használata nélkül, ezért kénytelenek voltak saját tapasztalatból tanulni.

„Számunkra bio-nak lenni nem csak azt jelenti, hogy visszatérünk néhány régi jó elvhez, hanem előrelépést jelent a minőség, az egészség, a fenntarthatóság és a környezeti felelősség terén.

Emiatt alapvetésként kezeljük az ágazat legújabb technológiájának és az idősebb generációktól átvett tapasztalatok összeegyeztetését.” Minden szőlőültetvényüket két általános alapelv szerint művelik: elkerülik a vegyszereket és fejlesztik a biodiverzitást.

„Véleményünk szerint a bor azért készül, hogy élvezzük és érzelmeket közvetítsen a fogyasztója felé. Azt akarjuk, hogy minden borunk kiváló ízű legyen, hogy egy különleges alkalom legjobb kísérője legyen és bármilyen hétköznapi alkalmat is különlegessé tegyen.”

Boraik őshonos szőlőfajtákból készülnek, a helyi geológia és éghajlat egyedi jellemzőit tükrözik.

Fehér és a habzó boraikat a velencei és valdobbiadene-i birtokokon, vörösboraikat valpolicella-i területen készítik.

 A világ legjobb Prosecco-ja (Wine Enthusiast, 2021) az Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC 

Ez a csodálatos ital a Fidora Civranettai birtokáról származó Glera és Pinot Noir szőlőiből készül (90%-10%), melyeket az úgynevezett „caranto” réteg táplál. Ez egy ősi pleisztocén, tömör agyagos talaj meszes csomókkal. A Velencei lagúna közelében található ez az ásványi anyagokban gazdag talajszerkezet, ami minden egyes szőlőnek összetett aromás egyensúlyt közvetít. A tenger és a tengeri szellő közelsége jellegzetes ízt ad a szőlőnek, mely fokozza az aromákat. Az első erjedés a szőlő préselése után megy végbe, hogy alapbor jöjjön létre. Ebben a fázisban Glera és Pinot szőlők elválnak egymástól. Miután a bor stabilizálódott és a házasítás elkészült, Charmat módszerrel megkezdődik a második erjesztés, ami legalább 10 hétig tart. Ezen folyamatok mentén jön létre ez a világos rózsaszín buborékos csoda, mely gyümölcsösségével azonnal levesz a lábunkról. Egy csipetnyi golden alma, fehér virágok, rózsa, vörös bogyók és eper – mind kiérezhetőek a kortyból. Frissességével és gyümölcsösségével ideális aperitiv bor, jól párosítható nyers vagy sült hallal, könnyű sajtokkal és fehér húsokkal, de természetesen önmagában fogyasztva is tökéletes!


 

Megrendelési adatok

Az alábbi adatok megadása a készletinformációk megjelenítése érdekében szükséges, és nem jelent semmilyen elkötelezettséget a megrendelés leadását illetően!

Új telephely hozzáadása:
Telephely ikonja:

Személyes átvétel esetében a legkorábbi átvételi időpont: nyitvatartási időben, a megrendelés leadását követően minimum egy órával.
Nyitvatartás:

Figyelem!

Hogy rendelését a kiválasztott időben tudjuk szállítani, hamarosan be kell küldenie a megrendelését!

A hátralévő idő:
00
:
00

perc
mp
ÉRTETTEM
google play
Szállítási cím

Kérjük, adja meg a címét melyre megrendelését kiszállíthatjuk!

Szállítási cím

Kérjük, adja meg a címét melyre megrendelését kiszállíthatjuk!

Szállítási cím

Kérjük, adja meg a címét melyre megrendelését kiszállíthatjuk!

Ha első alkalommal szeretne rendelést leadni, kérjük, adja meg irányítószámát!
Új jelszóhoz adja meg az e-mail címét:

A terméket saját felhasználás vagy továbbértékesítés céljából vásárolja?

Felhívjuk figyelmét, hogy jelenlegi rendelése során a további jövedéki termékek is a fenti választásának megfelelően kerülnek kosarába.

Figyelem!

Kosara tartalmaz olyan terméket, mely csak a következő két szállítási napra kérhető. Amennyiben a dátum módosítást megerősíti, ez(eke)t töröljük kosarából.