Barion Pixel
Chefmarket

A magyar paprikáról

első kézből a termelőtől

Szinte alig ismerünk olyan magyaros fogást, amihez ne adnánk pirospaprikát. Sőt attól lesz az étel igazán magyaros, ha színéhez, ízéhez és illatához a paprika is hozzájárul.

A paprika hazájában, Szegeden és környékén jártunk, így a PaprikaMolnár csapatától átlagembernél egy kicsit többet tudhattunk meg nemes fűszernövényünkről.

A szegedi táj története elválaszthatatlan a pirospaprikától: a napfényben gazdag időjárás, a Tisza közelsége és a szegediek kísérletező kedve együtt tették a magyar konyha alapvető fűszerévé.

A PaprikaMolnár családi vállalkozásként működik, igazán szívügyüknek tartják a paprika múltját, jelenét és jövőjét. A malomban kiváló minőségű őrleménnyé dolgozzák fel a vidék paprika termésének jelentős részét, a múzeumban pedig a 200 éves paprika örökség emlékeit gyűjtötték össze és mesélik el.

Hogyan lett a chiliből paprika?

A paprikanövény őse az amerikai chili, melyet Magyarországon kezdetben bors-helyettesítő fűszerként használtak, erre utalnak régies nevei is: a kertibors és a törökbors.

A paprika sikere és önálló fűszerré válása annak köszönhető, hogy a szegediek a csípős chiliből finom őrlésű, pirosan színező, csemege változatot készítettek: kivágták az ereket, a magot megmosták, majd a kierezett bőrrel együtt megszárították. Mozsárban, taposómalomban törték, később modern köves malomban őrölték a paprikát. A háború előtt 20 paprikamalom működött Szegeden és 20 ezer ember élt belőle.

Jó alapanyagból lesz a jó őrlemény

Jó minőségű őrleményhez egészséges nyersanyag szükséges: a jó talaj, a megfelelő fajta, a gondos növényápolás és a helyes termesztéstechnológia a termelőn múlik. Tavasztól őszig alig múlik el nap úgy, hogy ne végezzen valamilyen kézi munkát a földjében.

Szeptember és október a szedés és feldolgozás ideje. Ilyenkor az udvar tele van a napfényben szikkadó, érlelődő és pirosodó paprikával. A többhetes utóérés alatt a paprika piros festéktartalma stabilizálódik, majd leszárítják és beraktározzák a száritmányt.

Az év során ütemezve történik az őrlés, egyszerre csak annyit, amennyi a következő 1-2 hónapban értékesítésre kerül. Így tudják biztosítani, hogy minél frissebb legyen a csomagokba kerülő őrlemény. A friss őrlésű paprika puha tapintású, fűszeres illatú, telt ízű, színe változatos: a narancs és piros árnyalatain át a téglavörösig sokféle lehet. Függ fajtától, termőhelytől valamint a technológiától.

Mi van 1kg-nyi fűszerpaprikaőrleményben?

  • 7 kg nyers paprika
  • 2000 napos óra
  • 150 mm csapadék
  • 3 óra kézi munkaóra
  • 150 évnyi tudás
  • és a hozzáértő, lelkiismeretes csapatmunka

Megrendelési adatok

Kedves Vásárlónk!

Az alábbi adatok megadása a készletinformációk megjelenítése érdekében szükséges, és nem jelent semmilyen elkötelezettséget a megrendelés leadását illetően!


Személyes átvétel esetében a legkorábbi átvételi időpont: nyitvatartási időben, a megrendelés leadását követően minimum egy órával.
Nyitvatartás:

Szállítási cím

Kérjük, adja meg a címét melyre megrendelését kiszállíthatjuk!

Szállítási cím

Kérjük, adja meg a címét melyre megrendelését kiszállíthatjuk!

Szállítási cím

Kérjük, adja meg a címét melyre megrendelését kiszállíthatjuk!

Ha korábban már rendelt webáruházunkból, kérjük, lépjen be!

Figyelem!

Kosara tartalmaz olyan terméket, mely csak a következő két szállítási napra kérhető. Amennyiben a dátum módosítást megerősíti, ez(eke)t töröljük kosarából.