HÚSVÉTI AJÁNLAT: Spenótos sonkakrémmel töltött sertés karaj
tormahabbal, szferifikált húsvéti tojással, retek csírával
Hozzávalók:
- 200 g sertés karaj
- 50 g torma
- 2 dl tejszín
- 50 g füstölt sonka
- 30 g spenót
- 7 g szója lecitin
- 15 g só
- 10 g bors
- 3 g rozmaring
- 3 g fokhagymapor
- 1 dl olíva olaj
- 8 g nátrium alginát
- 6 sz. bacon
- 150 g joghurt
Díszítéshez:
- retekcsíra
- balzsamecetkrém
Elkészítés:
Elsőként elkészítjük a spenótos füstölt sonkakrémet:
A spenótot pár percig sóval, borssal, fokhagymaporral és kevés főzőtejszínnel serpenyőben
pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott főtt, füstölt sonkát és tovább főzzük
egy percig. Konyhai robotgépben krémesre daráljuk.
A sertés karajt hosszában félbevágjuk, megtöltjük a sonka krémmel, rozmaringgal,
szeletelt baconbe, majd frissentartó fóliába tekerjük és 2 órára
58 oC-os vízbe helyezzük. Sous vide-álás után olíva olajban lepirítjuk.
Amíg a hús készül, elkészítjük a tormahabot. A torma krémet tejszínnel összekeverjük,
majd szója lecitint adunk hozzá. A kapott elegyet botmixerrel habosra verjük.
Újragondolt húsvéti tojás:
Egy tálban 3 dl vizet összekeverünk az algináttal, majd mellé készítsünk egy csapvízzel
telt edényt is.
Egy kanál joghurtot finoman merítsük meg az alginát oldatban. A kanalat gyengéden
mozgassuk, hogy az alginát mindenütt érhesse, így az oldatban tojás alakúvá szilárdul.
Végezetül merítsük meg a csapvízzel telt edényben is.
Ezek után az elemeket ízlés szerint a tányérra helyezzük, retek csírával és balzsamecetkrémmel
díszítjük.