Chefmarket

BRIE - egy íz, számtalan felhasználás!

 Brie, a hölgyek sokszínű sajtja 


Charles d''Orleans király, majd későbbi követője XIV.Lajos is előszeretettel ajándékozott rendszeresen brie sajtot hölgyismerőseinek, bár mendemondák szerint inkább újévi ajándékként tartották számon Franciaország legismertebb sajtját. 


Közel 1500 éve szerves része a francia történelemnek, gasztronómiának és mindennapoknak. Több változatát ismerhetjük, azonban egy klasszikus brie 45%-os zsírtartalmú, 26-37 cm átmérőjű, 2,5 cm vastag és kb. 3 kg-os, melyet 1-2 hónapig érlelnek.


A többször emlegetett Brie de Meaux-t tartják a legjobb francia Brie-nek, de ugyancsak az élvonalhoz tartozik a Brie de Melun és a Brie de Montereau is. Ma az alábbi tartományok rendelkeznek jogcímmel, így ők készíthetik csak és kizárólag az igazi brie-t: Seine et Marne, Loiret, Meuse, Dawn, Marne, Haute Marne és Yonne.


A Brie mellé kínált alkohol legtöbbször vörösbor, de gyakran kínálják a fehérek közül Pinot Gris-vel  vagy Sauvignon Blanc-nal is.
A brie egy kellemes, vajas ízű sajt, így jól passzol hozzá a mandula és a pekándió, vagy más csonthéjas. Gyümölcsök közül leginkább az alma, a körte és a szőlő passzolhat egy brievel tarkított tálhoz.


Azonban ha ezeket a variációkat már unalmasnak találjuk, bátran süssük meg! Önmagában, vagy némileg franciás módon, tésztába csomagolva igazán ötletes étel lehet. A méltán népszerű „Brie en croute” recept szerint, leveles tésztába kell csomagolni a sajtot, akár gyümölcsökkel díszítve. Egy másik francia kísérletezés eredményeként született meg a „Croque Monsieur” is, amely nagyon különleges íz világot biztosít a hozzáadott besamellel.

Bármit is készítesz belőle, keresd a brie sajtot és a hozzá illő kiegészítőket a Chef Market kínálatában!